Eerste JongerenDebat in Lopik groot succes

jongerendebat1vrijdag 21 januari 2011

In een volle kelder van het Groene Hart Café in Lopik hebben donderdagavond de Lopikse jongeren goed van zich laten horen tijdens het eerste Lopiks jongerendebat. Middels vier prikkelende stellingen kregen jongeren de kans hun mening te uiten en hier ook nog een mooie prijs mee in de wacht te slepen.

De stellingen werden geïntroduceerd door de juryleden die de thema’s veiligheid, uitgaan, toekomst en werk voor hun rekening namen.

Veiligheid
In het kader van de Lopikse veiligheid legde wijkagent Sylvia de Groen een prikkelende stelling in het midden: “De overlast rondom de Manebrug is de verantwoording van de politie”. Want wie is er nou verantwoordelijk? Dat bleef een lastige vraag. Veel jongeren vonden dat ze zelf verantwoordelijk waren voor de overlast, anderen vonden dat de Manebrug of de politie hierin hun verantwoording moesten nemen. Door de jongeren werd het initiatief van de NachtWacht als zeer positief ervaren

Uitgaan

Het thema uitgaan werd geïntroduceerd door Johan Pouw van discotheek Manebrug met de stelling: “Uitgaan en alcohol moet kunnen vanaf 14 jaar”. Ook hier liepen de meningen ver uiteen. Het fenomeen indrinken kwam hier aan de orde en de suggestie werd aangedragen wellicht een blaastest bij de ingang te houden. Andere jongeren vonden dat drinken toch wel gebeurd, ongeacht leeftijd, dan niet in de Maneburg, dan wel thuis, dus waarom zou het verboden moeten worden. Aan de andere kant klonken er weer geluiden om het juist te verhogen naar 18 jaar, gezien de schadelijke werking van alcohol op de hersenen. Kortom, veel discussie rondom het thema alcohol en uitgaan.

Toekomst

Ook de toekomst van Lopik werd besproken met burgemeester Westerlaken middels de stelling “Lopik moet flink investeren in jongerenhuisvesting dus in hoogbouw in plaats van eengezinswoningen“. Hier kwam al snel de vraag boven wat nou werkelijk belangrijk is: behoud van natuur of behoud van jongeren in de gemeente. Jan-Willem (één van de prijswinnaars) verwoordde het als een makkelijke keus: "als we de jongeren willen behouden moeten de ouderen gewoon niet zeuren over het uitzicht, zo simpel is het". Of het ook zo simpel is zal binnenkort blijken, de gemeenteraad stelt namelijk over twee weken haar visieplan "Lopik2030" vast, waarin ook dit thema besproken zal worden.

Werk

Het thema werk werd geïntroduceerd door Tony Haars van Plus Lopik met de stelling: “Voor jongeren is het combineren van opleiding, werk en sport onmogelijk.” Veel jongeren konden zich in de stelling vinden, alhoewel anderen ook aangaven dat het gewoon "een kwestie van plannen is". Winnaar Soulaiman solliciteerde tussen neus en lippen nog even naar een baan in Lopik. Hij gaf namelijk aan dat het misschien wel mogelijk is deze activiteiten te combineren, maar dat jongeren wel eerst een baan moeten vinden, en dat blijkt nog helemaal niet zo makkelijk.

Het debat werd geleid door Floris Velis, hij wist door het stellen van de juiste vragen jongeren uit te dagen na te denken over hun standpunten.

Aan het einde van de avond werden de winnaars bekend gemaakt. Jurylid Rob Klooster reikte namens Rabobank Lopikerwaard de prijzen uit. De hoofdprijs is gewonnen door Soulaiman Moumni, hij won een smartphone t.w.v. 540 euro. De aanmoedigingsprijzen zijn gegaan naar Jan-Willem van den Akker en Roxanne Torré. Zij wonnen elk een taart.

  Winnaar Soulaiman aan het woord

 Rob Klooster deelt namens Rabobank Lopikerwaard de prijzen uit.

 

« Terug

Reacties op 'Eerste JongerenDebat in Lopik groot succes'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.