Column Dick Schouten: "Het is leuk om een starter te zijn."

Dick Schoutenvrijdag 07 februari 2014

Verrassingen die je overkomen zijn over het algemeen leuk. Zeker als het een verrassing is die je echt niet hebt zien aankomen. Een feestje wat je aangeboden krijgt omdat je bijvoorbeeld 50 jaar wordt, een etentje buiten de deur waar je niet op hebt gerekend. Plotseling een beloning die je krijgt van je werkgever. We kennen natuurlijk allemaal wel een aansprekend voorbeeld.  Zo ook het belletje wat ik enige tijd terug kreeg van  wethouder Ina de Korte en fractievoorzitter Dick van de Broek van de Christenunie. Ze vroegen mij of ik kandidaat wilde zijn voor de verkiezingen in maart. Als ik ergens niet aan gedacht had, was het wel deze vraag. Een raadzaal is voor mijn geen vreemd en onbekend terrein. Vanuit mijn werksituatie als politiechef heb ik het voorrecht om als adviseur van burgemeesters op te treden bij diverse gemeenteraden. Echt inspirerend om te doen.

Als kandidaat op de verkiezingslijst van de Christenunie voel ik mij een echte starter.  Ik lees mij in, ik oriënteer mij op diverse onderwerpen en ik probeer mij voor te stellen wat het is om volksvertegenwoordiger te zijn. Een vertegenwoordiger in de gemeenteraad te zijn vanuit de samenleving, vanuit de gemeente Lopik. Een bijdrage te leveren in de te kiezen koers op belangwekkende onderwerpen. De raad is immers het hoogste orgaan in de gemeente. Ik heb wel even rond gelopen met de vraag van Ina en Dick. Waarom komt dit op mijn pad? Wil ik het? Kan ik het? Past het naast mijn werk?  Gek genoeg voelde het als een verrassing en dus gaf het energie. De knoop heb ik inmiddels doorgehakt en mij met vreugde beschikbaar gesteld. Het lijkt mij inspirerend iets te mogen betekenen voor de samenleving, waarbij we als Christenunie de Bijbel als richtsnoer gebruiken. Zoals ik al zei, ik heb ik mij alvast wat verdiept in wat er op ons af gaat komen de komende raadsperiode. Dat is niet mis. Alleen al om de hoeveelheid werk, is het te hopen dat er veel wordt gestemd op de Chtristenunie. Meerdere raadsleden, maakt het werk tenslotte  lichter.

Het gaat er de komende periode echt om! Bijvoorbeeld de zelfstandigheid van de gemeente Lopik. Natuurlijk moet dat zo blijven. Samenwerken met andere gemeenten is echter ook een must in deze tijd. De gemeente staat ook voor forse bezuinigingen. Het programma van de Christenunie voorziet wat mij betreft in een heldere koers.

Uitdaging nummer één, zijn met stip de onderwerpen zorg en welzijn. Deze thema’s komen binnenkort  naar de gemeente. Dit ook nog eens gecombineerd met een fikse bezuiniging. Het principe dat de taken zorg en welzijn dichter bij de inwoners worden georganiseerd vind ik krachtig. De gemeente is immers echt de eerste lijn van de overheid. De verdeling van schaarste komt in dit geval bij de gemeente te liggen. Politieke keuzes gaan er echt meer toe doen. Wat we moeten hopen is dat de centrale overheid haar regeldrift een beetje inslikt. Ik weet niet of er in Den Haag wel heel veel vertrouwen is in de gemeenten om deze klus naar behoren te klaren. En er is een natuurwet bij onze overheid, dat als het vertrouwen minder is, de regels navenant toenemen. Ons verkiezingsprogramma besteed veel aandacht aan dit onderwerp. Niet alles kan meer worden geregeld door de overheid. De Christenunie wil graag meewerken aan een maatschappij waar het weer normaal wordt om iets voor elkaar te doen. Oog hebben voor elkaar. De gemeente zal m.n. een faciliterende rol moeten vervullen. De gemeente zal zich ook een schild moeten blijven tonen voor de inwoners die het moeilijk hebben.  

De komende periode ben ik nog wel even starter. Ik wil ook graag nog starter zijn. Het geeft je de positie om vragen te stellen, vele vragen, om zaken te duiden waar de routinier misschien over heen kijkt. Als starter kun je een andere blik werpen op zaken. Echt een aantrekkelijke rol, starter zijn!.

 

Dick Schouten

« Terug

Reacties op 'Column Dick Schouten: "Het is leuk om een starter te zijn."'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.