Problemen rondom uitbetaling PGB’s

PGBvrijdag 03 april 2015

In de raadsvergadering van 31 maart 2015 heeft de CU schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Van Everdingen over de problemen bij het uitbetalen van de PGB’s:

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest over de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (PGB’s) door de Sociale verzekeringsbank (SVB). Hoewel staatssecretaris van Rijn aangaf dat de uitbetaling in veel van de gevallen goed gaat, zijn er nog steeds mensen die wachten op hun loon. Er zijn gemeenten waar slechts in iets meer dan helft van de gevallen de uitbetaling goed loopt. Dit betekent dat mensen bijvoorbeeld hun vaste lasten niet kunnen betalen, met alle gevolgen van dien. Omdat mensen nu al in de problemen kunnen zitten, willen wij de volgende vragen aan u voorleggen: 

1.  Zijn er in Lopik mensen die in de knel komen doordat hun PGB niet op tijd wordt uitbetaald? Hebben zich bijvoorbeeld mensen gemeld bij de gemeente?  
2. Is het college bereid om zo nodig noodmaatregelen te nemen om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen?

De antwoorden van de wethouder:

  1. Ja, helaas zijn er in Lopik ook budgethouders waar het geld niet tijdig overgemaakt is door de SVB. Het gaat hier om 5 personen. Daarnaast had het BSL bij nog eens 5 personen de indruk dat er e.e.a. niet goed ging en heeft toen zelf contact gezocht met de SVB. De SVB heeft onlangs een speciaal team in het leven geroepen om , indien er zich problemen voor doen, snel te kunnen handelen, een zogenaamd RapidResponseTeam. Voor de genoemde personen is het RRT ingeschakeld en is er zicht op een snelle afhandeling. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de wethouder.
  2. Op dit moment is het nog niet nodig om tot noodmaatregelen over te gaan. Formeel gezien mag alleen de SVB betalingen doen en de gemeente dus niet. Mochten er zich in de toekomst schrijnende gevallen voordoen waar het RRT niet snel genoeg tot actie kan overgaan, zal het college niet schromen om passende maatregelen te treffen.

« Terug

Reacties op 'Problemen rondom uitbetaling PGB’s'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.