Column wethouder Ina de Korte: Geloven, Durven, Doen

Inadinsdag 08 mei 2012

Geloven, Durven, Doen

Binnen elke politieke partij wordt nagedacht over de identiteit, de koers, strategie en actieplannen. En dat gebeurt niet alleen de maanden voor een verkiezing. Naar mijn mening is het goed als partijen zichzelf de spiegel (laten) voorhouden en intern nadenken of de partij nog op koers ligt, of beeld en praktijk nog met elkaar overeenkomen. Is het beeld dat het handelen van de Haagse fracties oproept in lijn met hoe de plaatselijke fracties opereren. Kortom goed om als partij daarover na te denken.


Geloven, Durven, Doen is het motto waarmee de ChristenUnie zich wil duiden. De kern van waaruit onze partij politiek wil bedrijven is het christelijk Geloof. Vanuit de Bijbel zoeken naar antwoorden voor vandaag. Jezus navolgen betekent oog hebben voor mensen om je heen, kritische vragen durven stellen. Betekent ook streng willen zijn als dat moet, zoeken naar recht en gerechtigheid. Dat betekent ook mensen in beweging proberen te krijgen.


Om politiek actief te zijn moet je ook Durf hebben. Durf om debatten aan te gaan, durf om contact te zoeken met inwoners. Durf om mensen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Durf om binnenkort weer campagne te voeren. Maar ….met durf alleen kom je er niet. Durf is een voornemen, een gedachte. Om iets te veranderen moet je aan de slag, moet je het gewoon Doen.


Ik vind deze drie werkwoorden krachtig en prachtig passend bij de ChristenUnie, zeker als het gaat om de interne debatten over waaruit en waarom wij als partij politiek bedrijven. Toch zou de volgorde, voor degenen die actief zijn in de politiek, ook omgedraaid moeten kunnen worden. Als “frontsoldaten” zijn zij het die dagelijks moeten handelen in de politiek, moeten zij proberen beleid bij te stellen, omdat zij het goede voor ons dorp, provincie, land of Europa zoeken. Om dat te doen is durf nodig. Dan moet je spreken in het openbaar, dan moeten daad en woord met elkaar in overeenstemming zijn. Dan hoop ik dat ons de vraag gesteld wordt of dat, nog beter, dat blijkt waarom we handelen, zoals we handelen. Dat duidelijk wordt wat de bron is van waaruit we politiek bedrijven: vanuit een vaste grond onder onze voeten, het Geloof in Jezus Christus die ons letterlijk is voorgegaan.


Met respect heb ik de afgelopen weken de inspanningen en de resultaten van onze Tweede Kamerfractie gevolgd. Ik hoop, wens en bid, dat al onze vertegenwoordigers, en in het bijzonder ons campagneteam tijdens de komende spannende en drukke maanden  op die manier actief mogen zijn:  

Doen, Durven, Geloven

« Terug

Reacties op 'Column wethouder Ina de Korte: Geloven, Durven, Doen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.